Bezplatná linka 800 737 320

Rychlý kontakt

Potravinové alergie

Co je potravinová alergie?

Potravinová alergie je alergická reakce organismu, při níž je spouštěcím alergenem jistá přirozená složka potravy nebo přidávaná potravinářská látka. Ta či ona látka pak vyvolává nežádoucí účinky, které se projevují v podobě kožních, dýchacích a trávicích obtížích.

Příčina potravinové alergie

Organismus vyhodnocuje určitou potravinu nebo její část jako cizorodé těleso a vyvolává nepatřičnou imunitní odezvu. Mobilizují se primární obranné mechanismy (příslušné buňky zodpovídající za obranyschopnost), které mají proti nežádoucí látce bojovat. Tyto buňky a protilátky vysílají informaci (signální proteiny), s cílem mobilizovat specifické obranné mechanismy (T-buňky, B-buňky, škála protilátek). Zodpovědné buňky si škodlivou látku budou pamatovat a při dalším styku ji rozpoznají jako nežádoucí a spustí obranný mechanismus, který je v případě alergie nadměrně vystupňovaný

Koho potravinové alergie postihují

Potravinové alergie se vyskytují ve všech věkových kategoriích. Trpí jimi zhruba 4 % světové populace, z toho u dětí do 3 let se jedná o počet až dvojnásobný. Proto je velmi důležité alergické reakce diagnostikovat a odhalit spouštěcí potravinu.

Potravinová alergie - příznaky

Příznaky se mohou dostavit okamžitě nebo také po několika hodinách od konzumace problematické potraviny. Souvislá konzumace problematické potraviny může následně vést k chronickým problémům. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • kožní projevy potravinové alergie - atopický ekzém, kopřivka, otok
  • dýchací projevy potravinových alergií – rýma, astmatické záchvaty
  • trávicí projevy– zvracení, průjem, bolesti břicha

Problematické potraviny

  • mléko
  • vaječný bílek
  • sladkovodní i mořské ryby, tzv. mořské plody
  • ořechy
  • pšenice jako hlavní zdroj lepku v našich podmínkách
  • široká škála ovoce a zeleniny
  • některé houby
  • čokoláda

Potravinová alergie – vyšetření

Základním předpokladem úspěšné léčby je včasná a správná diagnostika. Naši lékaři učiní celou řadu vyšetření, která odhalí příčinu obtíží a problematickou potravinu. Na úplném začátku se provádějí alergologické testy (tedy i test na potravinovou alergii), ve formě testů kožních nebo krevních. U malých dětí jsou výhodné a dobře snášené náplasťové kožní testy. 

K vyloučení nealergických onemocnění jsou nutná klasická vyšetření trávicí trubice jako je koloskopie, gastroskopie a další. 

Potravinová alergie – léčba

Alergie není bohužel většinou jednoduše léčitelná. Pokud je problematická potravina nebo její složka odhalena, je jediným možným řešením, jak se potravinové alergie zbavit, přestat problematickou potravinu konzumovat a vyřadit ji z jídelníčku. Eliminační dieta při potravinové alergii by se měla držet dlouhodobě a striktně, bez pokusů ji nějak porušit. Pokud alergie propukla již v dětství je možné se v dospělosti problematickou potravinu opět opatrně pokusit zařadit.

Během diety je důležité sledovat složení potravin, sledovat etikety a u prokázaných alergií na stopové prvky dbát na jejich obsah v potravině a vyvarovat se jim. U alergie velmi často nesehrává roli množství alergenů, tedy i stopové množství problematické potraviny, může vyvolat alergickou reakci. Nelze však tvrdit, že by extrémně velké množství požitého alergenu nemělo vliv na tíži reakce.

Léky jsou v případě potravinové alergie spíše pouze doplňkem a klíčovou roli by měla sehrávat právě dieta.

Klinikum Weiden

S téměř 1300 zaměstnanci, 14 specializovanými klinikami, 12 odbornými centry a 575 lůžky je komplex klinik Weiden silným partnerem pro Vaše zdraví.

Söllnerstraße 16, 92637 Weiden
Recepce: +49 961 303-0
Fax: +49 961 303-2109
E-Mail: office@kliniken-nordoberpfalz.ag

Odběr novinek

Mluvíme česky: Pokud si budete přát, budou vás
na klinikách provázet česky hovořící tlumočníci.
Rádi vám rovněž pomohou česky hovořící lékaři 
a zdravotní sestry.